Amikor megláttam, hogy lesz egy ilyen verseny abban a régióban, ahol élek, kérdés sem volt, hogy ott a helyem

Folytassuk a sort egy másik versenyszám indulójával. Egy 50 kilométeres nevezőnket szeretnénk bemutatni, és persze mi is szeretnénk megismerni őt. Torma Tamás Kecskemétről érkezik a BácsKiskunUltra félszázas számára.

Az első kérdésünk adott: futottál már valaha ilyen hosszútávot?

- Sajnos, egyben még nem. Túl vagyok már néhány maratonon és terepamaratonon, illetve párosban 4. helyen végeztünk az UTT-130-on. Ez lesz az első ilyen hosszú táv egyben, de reális célnak tartom és egy logikus előrelépésnek a maratonok után.

Mióta futsz, és mi motivál, hogy előrehaladj?

- 5 éve végeztem fitness instruktorként és személyi edzőként, ahol belekóstoltam a pulzuskontrollal végzett állóképességi edzések világába. Teljesen másként néztem a futásra ezek után, mivel egyértelműen tudom számszerűsíteni a fejlődésem. Az idén visszatértem a Crossfit világába és azt tapasztaltam, hogy a futás pozitív hatással van az ottani teljesítményemre is. Ez igaz visszafelé is, így gyakorlatilag egy öngerjesztő folyamattá nőtte ki magát ez a függőség. Ráadásul, közel 40 évesen most sokkal jobb formában vagyok, mint eddig valaha.

Hogyan készülsz erre a távra? Saját edzésterv alapján, vagy edzői instrukciókkal?

- 4 éve a Plandurance csapatában futok, Sipiczki Csaba írja az edzéseimet. Rendkívül jól tud rám hangolódni, minden esetben figyelembe veszi az aktuális állapotom és edzettségem. A programot a közelgő versenyeknek megfelelően rakja össze. Számtalanszor előfordult, hogy számomra hihetetlennek tűnő versenystratégiát épített fel nekem, de éles helyzetben bebizonyosodott, hogy ő látta jól a helyzetet. Emellett nagyon sokszor visszaránt a földre, ha elkezdek csapongani, én pedig próbálom ezt a profizmust a  megfelelő alázattal viszonozni.

Miért éppen a BácsKiskunUltra? Ugye, nem csak a lakhelyedhez való közelség miatt?

- Ez egy leegyszerűsítése a helyzetnek, persze, hogy számít a távolság, de nem a földrajzi közelség, hanem inkább a lokálpatriotizmus miatt. Amikor megláttam, hogy lesz egy ilyen verseny abban a régióban, ahol élek, kérdés sem volt, hogy ott a helyem. Kicsit bízom abban is, hogy első fecskeként, sikerül hagyományt teremteni ezzel a versennyel, és szeretnék ennek a része lenni.

Ki szorít majd érted a helyszínen, vagy odahaza? Esetleg, érkezik-e a Te invitálásodra ismerősöd még hozzánk?

- Nagyon remélem, hogy a családom elkísér, célom, hogy a kisfiammal és a kislányommal is megkedveltessem ezt a sportot és a mozgás örömét, ha már a szüleik futóbolondok lettek. Van egy kis futóközösségünk, az ALFÖLDÖNfutók csapata, ahol 10-15 Kecskemét és környékbeli sporttársunkkal szoktuk egymást motiválni egyéni- és csapatversenyekre. Dolgozom azon, hogy minél többen legyenek ott ezen a versenyen is. Így mindig könnyebb és élvezetesebb egy ilyen rendezvény.

Mivel lennél elégedett a célba érkezés után?

- Természetesen, számít az időeredmény, de tudom milyen érzés a tűző napon futni a pusztában, szóval nincsenek irracionális elvárásaim. 4,5 órát céloztam meg, ha ezt sikerül összehozni, akkor ezzel már elégedett leszek. Emellett szeretnék úgy célba érni, hogy a regeneráció minél gyorsabb legyen, ez pedig megköveteli a megfelelő felkészülést. Ha a versenyt követő héten már újra tudok nagy súllyal guggolni, akkor sikeresnek mondom a versenyt.

Fotó: Spartan Race Hungary 

#BácsKiskunUltra #UlraRunningRace #50km #TormaTamás