Bajai vagyok, ami a környékünkön van, annak én mind örülök

Dr. Csábi Bettina neve ismerősen csenghet sokunknak, hiszen elég régóta sportol. Mit sportol! Világbajnoki címeket tudhat magáénak, számos küzdősportban remekelt 2006-ig.

Aztán a futás felé nyitott, kimondottan a hosszútávok, ultrák felé.

Mikor kezdődött az őrület, és miért?

- 16 évesen részt vettem a Yours Truly elnevezésű túlélőversenyen, télen, a Vértesben, éjféli indulással, 100 kilométeren.  Aztán nagy szünet következett, majd 35 évesen olvastam, hogy Baján van egy amatőr futócsapat, akik edzés gyanánt maratont futnak januárban. Az egyik tagjuk ajánlotta, induljak el egy 6 órás versenyen, ami márciusban lesz. A 6 órás verseny előtt azonban pár nappal derült ki, hogy babát várok, aminek addig semmi jele nem volt. Az orvos garantálta, hogy nem lesz gond, én pedig az utolsó fél órát végigsétáltam, mégis 64 kilométert futottam. Aznap voltam éppen 3 hónapos terhes.

Tudjuk, hogy amint észrevetted, hogy a versenyünk meghirdetésre kerül, szinte azonnal reagáltál is rá. Miért is örültél meg ennyire? Jó, azért mi is megörültünk a reakciódnak!

- Bajai vagyok, ami a környékünkön van, annak én mind örülök.

Ennél jóval hosszabb futásaid is voltak már, mint ez az 50 mérföldes. De mégis, mit vársz magadtól a BácsKiskunUltrán?

- Ősztől a könyvelő irodánknak én leszek a jogtanácsosa, emellett 2 éves szakjogász képzésre is jelentkeztem, és készülök a német felsőfokú nyelvvizsgára.

Teszem ezt úgy, hogy jelenleg 230 tanítványom van, akik komplex programot kapnak, azaz edzés-étkezési terven túl mesterelme keretein belül fejlesztjük őket, heti beszámoltatási rendszerrel. A munkámon kívül pedig ott a 3 lányom, most angolból készülünk az ikrekkel középfokra, így napi 1 órát én tanulok velük. A legkisebb lányommal pedig alapfokra készülünk. Tehát nekem az az elvárásom, hogy megtegyek mindent, ami tőlem telik, tisztességesen felkészüljek. Aztán már csak futni kell.

A lányaid is futnak, így adódik a kérdés: láthatjuk őket a félmaratoni távon?

- Tavaly október óta nem vagyok az edzőjük. Kamilla 12 évesen 1:37-et futott versenyen félmaratonon velem, Száva szintén ekörüli időt. Mindig váltogatják, melyik végez előbb a versenyeken, de tudtam, a továbblépéshez másik edző kell. Flander Marcit választottam, ő fogja meghatározni a jövő évi versenyeket, elsősorban triatlont részesítve előnybe, mivel az ikrek célja az Ironman 18 évesen.

Viszonylag sok versenyen jártál már. Melyik volt az, amelyik a legjobban tetszett és melyik, amelyikre azt mondtad, hogy soha többé?! Persze, a miértek is érdekelnének.

- Nekem a hideg-meleg váltakozására - és még jópár dologra - nagyon erős allergiás reakcióm van. Csalánkiütés fel a nyakamig, ödéma, rekedtség, szédülés, stb. Így megállapodtunk a férjemmel, és a Bajnokok programja vezető orvosával, Dr. Magyar Katalin klinikavezető főorvossal, hogy bár van a kísérőmnél önbelövő injekció, többet nem kísértjük a sorsot, és megmaradok a max 130 kilométer körüli versenyeknél. És az is elég necces, mert már ezeknél is kivédhetetlen a hőmérséklet változás. Tehát teljesítettem a 221 kilométeres Ultrabalatont egyéniben, és több hosszabb versenyt már, de itt a 3 gyermekem, nem érdemes kockáztatni. Nekem minden táv érdekes, versenyeken pedig azok a kedvenceim, amiken valamelyik lányommal futhatok, akár az ikrekkel, akár a kicsivel.