Bemutatjuk a kiskunhalasi Illés Zoltán Dávidot

A kiskunhalasi Illés Zoltán Dávidot december óta kicsit jobban is ismerjük mi szervezők. A BácsKiskunUltra útvonalbejárásán találkoztunk vele először. Szépen, stabilan ment végig a verseny útvonalának ezen a szakaszán. Idővel, néhány dolognak utánajártunk, hogy mégis, mi fán terem ez a fiú?

Mióta képezi részét az életednek a futás?

- A futás 2019 júliusa óta része az életemnek! Bár, abban az évben még csak hétvégi hóbort volt. Havi 3-4 alkalommal mentem 5-10 km-eket. 2020 februárjában ez megváltozott, miután felmondtam az akkori munkahelyemen. Onnantól vált igazán rendszeressé!

Miért kezdtél el futni, és mi a célod a futásban?

- 2018 őszén volt egy magánéleti válságom, és kiégtem. Úgy éreztem, hogy kezdenem kell valamit magammal. Nem volt semmi sport múltam, és túlsúlyos is voltam. De valahogy mindig is ott mocorgott bennem a mozgás gondolata (leginkább a futásé). Sajnos többször is kudarcot vallottam benne a korábbi években. 1-1 rövid próbálkozás után mindig feladtam. Hiányzott az akaraterő és a kitartás. Több szakkönyvet is elolvastam a témában. És végül az év decemberében elhatároztam, hogy belefogok az életmódváltásba! Először jógázni kezdtem, és mellette igyekeztem odafigyelni az étkezésre is! 6 hónap alatt leadtam 20 kg-ot. Azután már újra nekiveselkedtem a futásnak is! Ekkor viszont már élveztem! Nagyon jó alapot adott a jóga! Mind testileg, mind lelkileg megújultam! Megtanított a fegyelemre és az alázatra! Ezek pedig elengedhetetlen készségek a futáshoz is! A célom a futásban az, hogy mindig megpróbáljam legyőzni a tegnapi önmagamat, és kihozzam magamból a maximumot!

Hol hallottál a versenyünkről? És - bár mi tudjuk a választ - mi győzött meg róla, hogy ott a helyed 2023. június 24-én a rajtban?

- A közösségi médiában olvastam először a versenyről. Már akkor azt éreztem, hogy ott a helyem! A szülőföldemhez ily közel, egy ekkora szabású futóversenyt vétek lenne kihagyni! Végső soron a szervezők megismerése győzött meg arról, hogy lépéseket is tegyek, nevezés formájában!

Azt is tudjuk rólad, hogy elég stabilan és - persze viszonyítás kérdése - gyorsan tudsz futni. Szép eredményeket értél már el maratoni, vagy annál rövidebb távon. Ez lesz az első hivatalos ultratávod. Van elképzelésed arról, hogy időben mit tudsz kihozni magadból?

- Vannak tervek, de a felkészülésem sikeressége fogja eldönteni, hogy vajon menni fog-e!? Így előre azt mondom, hogy egy 4 óra 30 percen belüli 50 km-nek is már örülnék!

Mi a magunk nevében nagyon szurkolunk Neked, hogy minden úgy sikerüljön, ahogyan szeretnéd! Jó felkészülést kívánunk!