Bemutatjuk Huzsvay Editet

Spartathlon teljesítő, hét alkalommal futotta körbe a Balatont, hét alkalommal állt a Korinthosz rajtjában, ebből három alkalommal a 80 kilométeres távon, négyszer pedig a 100 mérföldes versenyszámban, ultrafutó válogatott. Számtalan ultratávú versenyt teljesített már, a bajai futó, Huzsvay Edit.

 Sokan ismernek már Téged a futó-, ultrafutó társadalomban. Mégis kevesen tudják rólad, hogy tanár vagy. A jó futáshoz sokszor szükség van a “matek”-ra, hogy mikor, mit tegyen az ember. Te ebben is otthon vagy, hiszen ez a foglalkozásod. Hogyan tudod összeegyeztetni a futást és a tanítást?

- Szeretek tanítani. Futni imádok! Sokat dolgozom, ezért hétköznap két részletben tudom teljesíteni az edzéstervet: kora reggel és késő este.

Ha jól tudjuk, 2012 óta futsz. Számtalan versenyen vettél már részt, többször dobogóra is állhattál, előkelő helyen végeztél. Melyik volt a legemlékezetesebb?

- Ha visszagondolok a versenyekre, mindegyik megélése kedves a szívemnek, mindegyik megélése egyedi és megismételhetetlen! A Baja-Zombor 60 kilométeres ultraverseny a legemlékezetesebb! Életem első, hosszútávú versenye volt, biciklis kísérőmnek előtte gipszelték be a kezét, de végigkísért! Útközben dalra is fakadtunk.

Te nagyon rövid idő alatt jutottál el a rövidebb távoktól tulajdonképpen Spártáig. Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdenek el ultrázni?

- Nagyon fontos, hogy szépen fokozatosan növeljük a távokat! Bla-bla-bla….Igazuk van! De ez nem én vagyok. Az én alapelvem: “Hallgass a szívedre, barátom, mert belőle egy van! Figyelj a tested jelzéseire! És fuss, amennyi jól esik! Amennyit beleraksz a futásba, annak a sokszorosa megtérül!”

Bajaiként, egy közeli verseny számodra a BácsKiskunUltra. De végülis miért választottad versenyünket?

- Mert az a verseny, amelyet Kelemen Anett és Pozderka Attila szervez, rossz nem lehet.

Egy jó formában lévő Huzsvay Edit bármire képes lehet, ezt már többször bizonyítottad. Mit vársz magadtól versenyünkön?

- Élvezni minden egyes lépését (igen, barátom, jól látod! Lehet így futni!), énekelni ha kell! Repülni, mint a csiga ! De elsősorban teljesíteni szeretném!