Egy újabb debreceni futó mutatkozik be

Több csapattárssal egyetemben érkezik versenyünkre a Mozaik Med futónagykövete, Pósán Balázs. 2019-ben kezdett futni, fémaratoni, maratoni távokon indult, majd tavaly teljesítette először versenyen első ultratávú futását.

Nem túl régóta futsz, de már az ultrafutás felé kacsintgatsz elég erőteljesen. Miért éppen ultra?

- Igen, nem túl régóta, pontosan 30 éves korom óta rendszeresítettem a futást a hétköznapokba. A gyorsaságot hamar kimaxoltam, és éreztem, hogy maga a tempó sokat kivesz az emberből, viszont a hosszabb futások alkalmával volt időm gondolkodni, elmélkedni mindenféle dolgon, aztán jött minden magától. Egyre nagyobb távok sikerültek, így mindig újabb célok lebegtek a szemem előtt. Azon kaptam magam, hogy mikor egy kiszemelt távot gond nélkül sikerült lehozni, már egy újabb távon járt az agyam.

Milyen érzés volt a Tisza tavat körbefutni? Mi volt benne nehéz, mi volt benne örömteli?!

- Az érzés elmondhatatlan, szerintem ezt meg kell tapasztalni, kap ott az ember hideget-meleget. Konkrétan januárban neveztem be a versenyre, hirtelen felindulásból. Minden szépen haladt a felkészülésnél, aztán április végén eltörtem a lábujjaimat, szóval kényszerpihenő jött. Nagyon izgultam, de az "álmomat", hogy teljesítsem, már nem akartam feladni, így a verseny előtt egy hónappal tudtam újra elkezdeni a felkészülést. Egy hónap után azt mondom, nehezen adta magát, de sikerült szintidőn belül teljesíteni. 40 km-ig nem is volt baj, sajnos utána lett egy gyomor problémám, így ez volt a rossz, de egy új ismeretség, Mádi Alexszel, a helyszínen sokat segített, így behúztuk egymást a célba, melyet ezúttal is köszönök Neki. Amikor beértem, azt mondtam soha többet, de már másnap azon agyaltam, mi legyen a következő. Fanatikus lettem!

Nálunk az 50 kilométeres versenyszámban indulsz. Miért éppen azon és nem az 50 mérföldön? Ha a logikát nézzük, most a 80 kilométer lehetne a cél.

- Igen, viszont még a 65 nem adta könnyen magát, így egy kicsit visszavettem, de azóta sokat fejlődtem frissítés szempontjából is, így azt gondolom, már könnyebben menne, de nem akartam annyira elbízni magam. Ami késik nem múlik! Még az elején neveztem a versenyre, újdonsült "futóbarátom", Mádi Alex, jóvoltából, és nagyon megtetszett a profi felépítés és szervezés, így "élményfutni" megyek hozzátok.

Várhatóan versenyünkön is meleg lesz. Milyen tapasztalatokat szereztél az elmúlt évben az UTT 65 kilométeres versenyén?! Mi az, amit szeretnél kamatoztatni a BácsKiskunUltrán?

- Mindenképpen a frissítésre szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni. Én ilyen random futó voltam, akár minden nélkül, max. 2 dl vízzel elindultam 20-25 kilire, ami amúgy a nagy melegben már nem igazán működik. Így azt gondolom, az ebben szerzett tapasztalatokat és futótársak tanácsait fogom kamatoztatni a versenyen. Remélem.

Mivel lennél elégedett célba érkezve?!

- Ez igen egyszerű kérdés: természetesen a sikeres teljesítéssel, viszont úgy, ahogy azt én látom a szemeim előtt, boldogan és elégedetten. Szeretnék egy jó időt futni ezen a távon, természetesen magamhoz képest.