Egy párt alkotnak, de nem csak az életük, a szenvedélyük is közös

Budapestről érkezik versenyünkre egy házaspár, Termul Helga Laura  és Kocsis Tamás. Életük első ultratávú versenyére készülnek, melyet közösen szeretnének megtenni a BácsKiskunUltra 50 km-es távján.

Ha jól tudjuk, eddigi leghosszabb távotokat a budapesti SPAR Maratonon teljesítettétek. Mesélnétek erről néhány gondolatban, mert bár utána olvastunk a posztjaitok között, de örülnénk, ha az ott megélt élményeket, nehézségeket megosztanátok olvasóinkkal is.

-2019-ben futottuk első maratonunkat, ami akkor hatalmas kihívásnak tűnt, nem is sikerült a kitűzött idő alatt célba érni. Én ezt nem éltem meg kudarcnak, nagyon büszkék voltunk magunkra, hogy egyáltalán sikerült ezt teljesítenünk a nehezítő körülmények ellenére. Ennek a megértéséhez tudni kell, hogy Helga még jóval a megismerkedésünk előtt lett 1-es típusú cukorbeteg, így én már úgy ismertem meg, mint aki azért sportol, hogy a vércukorszintjét stabilizálni tudja a cukorbeteg diéta és az inzulinkezelés mellett. Akinek nincs cukorbeteg ismerőse vagy családtagja, csak annyit ismer általában a betegségről, hogy cukrot, tésztát, fehér kenyeret soha nem szabad fogyasztani. Pedig egy félmaratonhoz, maratonhoz igenis szükség van benzinre, ami egy cukorbeteg esetében is a szénhidrát. A futóversenyek alkalmával Helgával együtt tanulmányozzuk a közzétett frissítési tervet, hiszen majdnem percre pontosan tudnia kell, mikor milyen ételre, italra számíthat, azon kívül, amit magával visz. A cukormérés 1-1 verseny alatt mindig is kardinális probléma volt, mivel a vércukorszint közvetlen hatással van a futóteljesítményre is. Amíg hipoglikemia (alacsony vércukor) szédülést, émelygést okoz, addig a hiperglikemia (magas vércukorszint) hosszútávú szövődményekhez vezethet. Egy maraton alatt Helga a vércukor ugrást és zuhanást is megtapasztalja (többször is), ezért mindig van nála energiagél, szőlőcukor, gumicukor, inzulin, vércukormérő. Még komplexebb dolog az, hogy stressz hatására még az adrenalin is magas vércukrot produkál, ezért arra is kellett figyelni Helgának, hogy ne izguljon túlságosan. Ezt ugyan nem sikerült megugrani, viszont szerencsére a táv 33km-nél inkább a lábzsibbadással és a szembeszéllel volt gondunk, mint az ingadozó vércukorszinttel. A maraton után viszont Helgának olyan jó cukra volt 24 órán keresztül, hogy elég volt fele annyi inzulint beadni az étkezésekhez. Ennyit jelent a mozgás. Mindezek tükrében érthető, miért is voltunk annyira büszkék az első maratoni teljesítésünkre.
Az ezt követő években inkább a terepfutás irányába mozdultunk el, így sikerült teljesítenünk életünk első 21 kilométerét az Intersport Terepfélmaratonon, ami számomra a maratonnál is megterhelőbbnek érződött.Idén nyáron úgy döntöttünk duplázunk és megpróbálunk a maratoni és terepfélmaratoni időnkön is javítani. Ez feleségemnek kimagasló eredménnyel sikerült (30 percet javított), de én sem panaszkodhatom, bár a rossz cipő választás következtében gyorsan kisebesedő lábbal nem tudtam azt a tempót hozni, amit szerettem volna.

Bár teljesen nem vagyunk tisztában azzal, hogy mivel is foglalkoztok, de ha jól vettük ki, műszaki, mérnöki területen dolgoztok. Ezt mi úgy tudjuk elképzelni, hogy ez leginkább ülőmunka. Ezért kezdtetek el mozogni?

- Mindketten irodai munkát végzünk (többnyire otthonról) de nem mondanám, hogy emiatt kezdtünk volna el sportolni. Helga a cukorbetegség miatt az egészségesebb életmódra törekedett, és az évek alatt rájött, hogy a futás az egyetlen mozgásforma, ami nemcsak a vércukorszintjére van pozitív hatással hosszútávon, de mentálisan is feltölti energiával. Ez egy olyan betegség, amit az ember csak úgy tud kezelni rendesen, ha ismeri a testét és betartja a szabályokat. Immár 16 félmaratonnal és két maratonnal maga mögött az évek alatt kitapasztalta, hogyan kell felépíteni egy jól működő frissítési tervet, szénhidrát-feltöltést, hosszútávú mozgás esetén az inzulinadagolást. Az utóbbiakban óriási segítséget nyújtott és nyújt neki a Sportos Cukorbetegek Egyesülete - SCE, amihez azért csatlakozott pár éve, hogy olyan sorstársakat ismerjen meg, akik hasonló cipőben járnak, és motiválni tudják egymást a sportolásra. Engem is a mai napig ő motivál, hogy vele tartsak és közösen éljem át vele azokat a pillanatokat, amiket a futás ad.

Azt észrevettük már korábban, hogy a versenyünk facebook oldalát figyelemmel kísértétek. Miért is választottátok a mi versenyünket első ultratávnak? A sík pálya miatt? Esetleg mert nyáron van?

- Csak részben igaz, hogy Budapestről érkezünk, feleségem igazi alföldi lány, Kecskemét mellett, Matkópusztán nőtt fel, Kecskemétre járt gimnáziumba is, így a megye településeiről számos ismerőse van. Habár szeretünk túrázni a Mátrában, és az Intersport terepfélmaratont is már kétszer lefutottuk, úgy érezzük, egy 50 kilométeres sík terepen nagyobb sikerélményt nyújtana, mint a hegyekben.
Mivel többnyire Budapesten indulunk versenyeken, ahol általában nagy tömeg van, elveszik az ember a rakparton, addig egy családias verseny vidéken több lehetőséget biztosít kapcsolatok kiépítésére más futókkal.
Az időpont tekintetében kicsit izgulunk, nem vagyunk hozzászokva a nagy melegben való futáshoz, így nem tudjuk milyen hatással lesz a szervezetünk az ilyen mértékű megterhelés a nyári melegben.

Nyilván, mint első ultratávú verseny, a cél nem is lehetne más, mint a sikeres célba érkezés. Vagy vannak más elképzelések a fejetekben?

- Mivel mind a ketten ismerjük a határainkat, ezért reális célt próbáltunk kitűzni magunk előtt. Nagyratörő vágyaink nincsenek, de ha 5 órán belül beérnénk, azzal bizonyítani tudnánk magunknak, hogy hasznosan töltöttük el az elmúlt fél éves felkészülés időt.
Nem szeretnénk többet kifacsarni a testünkből csak azért, hogy szebb helyezést érjünk el. Számunkra az a fontos, hogy élvezzük az első ultra távunkat, és ne egy kellemetlen élmény maradjon.Az lenne a legszebb emlék, ha kéz a kézben érnénk el a célvonalat, de figyelembe véve, hogy Helga lelkiismeretesebben szokott készülni mint én, ezért össze kell majd szednem magam, hogy tudjam tartani a lépést.

Szerettek táncolni? Mert a gálavacsorán lesz rá lehetőségetek!

- Az elmúlt időszakban inkább keményebb rock zenét hallgatunk mindketten, ahol a tánc inkább lökdösődésben merül ki, de ez nem tántorít el minket, hogy itt is kipróbáljunk valami újat!