Ez a terület nem bővelkedik nagyon változatos terepekben, viszont ami engem leginkább csábít, az a nagybetűs természet közelsége

Most következzék egy olyan futó, aki szintén az Alföldről való. Kiskunhalasi, tehát számára nem ismeretlen a környék. Több 6 órás versenyen szerepelt már, főképp a környéken. De részt vett a méltán híres Korinthosz Ultra Running Race 80 kilométeres távján, valamint az Ultra Tisza-Tó 130 kilométeres versenyén is.


Mióta futsz? És milyen céllal kezdtél el mozogni?

- Körülbelül 10 éve kezdtem el futni komolyabban, egy barátom - Ifj. Tabajdi József- invitálására, aki már több évtizede fut. Talán az első alkalom egy újévi futás volt, ami az ő családjukban, illetve baráti körükben szintén évtizedes hagyománnyá vált, így én is csatlakoztam hozzájuk. Ott, abban az időben még különösebb célom nem volt, csak egy jó mókának tartottam, hogy együtt futhatok az akkor még meglehetősen népes számú kiskunhalasi futókkal. Mára ez természetesen az életem részévé vált, de soha nem felejtem el a saját mottóm, ami a következő „fussunk annyit, amennyi jól esik, és addig, amíg jól esik, de ha egy kicsit fáj, az sem baj, majd elmúlik”.

Ha jól tudjuk, a @Kiskunhalasi Futókörnek is tagja vagy. Ha jók a megfigyeléseink, akkor a Kiskunhalas-Szabadka közötti futáson is részt vettél már több alkalommal. Mesélnél kérlek erről néhány szót?

- Ez egy kerékpártúra ami, ha jól emlékszem az idei évben a 11. alkalom volt. Tavaly keresett meg Jeszenszky Péter barátom (városunk egyik leghíresebb ultrafutója), hogy a kerékpártúrát támogató Minisztérium egyik munkatársa (Mészáros Imre, szintén kiváló futó), hogy szeretné ezt a távot lefutni. Ehhez természetesen örömmel csatlakoztam, így idén szintén kifutottunk Szabadkára, ahol a futás közben megfogalmazódott az a gondolat, hogy talán jövőre oda-vissza kellene ezt a távot lefutni…

Gondolom láttad a versenyünk útvonalát. Van olyan része, amit futottál már?

- Az útvonal nagyjából fele ismerős, hiszen az úgynevezett Olajosok útján heti szinten futok, a többi részét meg természetesen autóval számtalanszor bejártam már.

Mit ajánlasz azoknak, akik még Bács-Kiskun megyében nem futottak, miért érdemes ide ellátogatniuk? Nem csupán a futásra értjük ezt.

- Ha nem haragszol inkább Kiskunhalas és a szűkebb környezetére koncentrálnék úgy, hogy természetesen a megye több pontján futottam már. Ez a terület nem bővelkedik nagyon változatos terepekben, viszont ami engem leginkább csábít, az a nagybetűs természet közelsége. Amennyiben egy hosszútávfutó szemével figyelem az útvonalat, akkor talán pont a terep monotonitása lehet vonzó. Kiskunhalas egyébként egy békés, csendes, zöldövezetekben bővelkedő kisváros, ahol könnyű a nyugalmat megtalálni.

Hogyan készülsz a versenyre, és mit vársz magadtól?

- Nekem nincs edzőm, se klasszikus értelemben vett edzéstervem; heti bontásban tervezem a futásaim, mivel a munkaköröm miatt nem tudok egy állandó tervhez igazodni, így marad a saját elképzelésem, és néhány jó tanács a tőlem sokkal tapasztaltabb futóktól. Mivel többször futottam ekkora vagy ennél hosszabb távot, ezért tudom - annak ellenére -, hogy egyáltalán nem tartom magam jó futónak, alapvetően nem jelent gondot szintidőn belül teljesíteni ezt a távot, de mint minden ultratávot, ezt is tisztelni kell! Az meg külön öröm számomra, hogy ez a közelben kerül megrendezésre, és a fiaim tudnak néhány lelkesítő, vagy éppen nem olyan bíztató szót mondani… És sok sikert kívánok nektek a rendezéshez!

Mi pedig Neked kívánunk sikeres felkészülést, sérülésmentes kilométereket!