Flesch Tamás 50 kilométer és a triatlon középtáv

Régen mutattunk már be Nektek versenyzőt. Úgyhogy már éppen itt van az ideje. Ezúttal egy 50 kilométeren induló futónk következik. Bár, már elszármazott szülőföldjéről, és a fővárosban él, de Bács-Kiskun megyéből való következő versenyzőnk, Flesch Tamás. Jómagam, az idei évben ismertem meg a Korinthosz Ultra Running Race versenyén, ahol közösen istápoltuk a verseny résztvevőit egy frissítőponton.

sok mindent nem tudunk Rólad. Például, nekem most árultad el, hogy milyen régóta futsz már. De a mozgás mindig is közel állt hozzád. Mesélj nekünk, kérlek, milyen indíttatásból kezdtél el futni és mikor? Mi az a sport, amit nagyon szeretsz/szerettél?

- Amikor egyetemre kerültem (‘99), az egyik lakótársam járt rendszeresen futni, és egyszer elmentem vele reggel, megtetszett. Nem voltam sportos gyerek, talán bicaj és foci volt a leggyakoribb, de nem versenyszerűen, csak barátokkal.

Azt mesélted, hogy azért voltak kihagyások a futásban. Ennek okairól lehet tudni?

- Igen, ebben az időben semmi tudatosság nem volt bennem. Amikor futottam, akkor kb heti 3-4-szer elmentem futni valamennyit, amennyi jól esett. Nagyjából 5-8 kiliket, voltak fix köreim. De ha volt valami fontosabb, mondjuk munka, barátnő, lustaság, bármi akkor kimaradtak akár hónapok is. Az első félmaratonomat 2006-ban futottam Budapesten. Akkori főnököm futott rendszeresen, és szólt, hogy ha van kedvem, jöjjek velük futni. Szerintem előtte nem is futottam 8-10 kilinél többet egyben, ez is bizonyíték a tudatosságra. 

Felfedezni véltük, hogy azért a kerékpározást is szereted. Gondolom úszni is tudsz. Meg valami ExtremMan felirat is volt azon a kerékpáros képen. Mi a helyzet a triatlonnal?!

- Pont a COVID előtt találtam ki, hogy kipróbálom a triatlont. Kicsit elvesztettem a motivációmat a futásban, kellett valami változatosság. 2018-ban voltam is egy versenyen, de utána csak idén mentem újra versenyekre. Közben azért csináltam az edzéseket becsülettel. Az elmúlt években futásban is elkezdtem alulról felépíteni magamat, 5 kiliről indulva a hosszabb távokig, ez volt a cél triatlonnál is, ezért idén sprint és olimpiai távokat teljesítettem, jövőre tervezek középtávot.

Ultraversenyeken is indultál már, csapatban. A Balaton Szupermaratonon pedig egyéniben teljesítetted a FélBalaton-t. Egyéniben ez volt a leghosszabb távod, amin elindultál?

- Van egy baráti társaságunk, akikkel minden évben indulunk ilyen versenyeken csapatban, UB, UBT, BSZM, MyWay. Ezek közül a BSZM a kedvencem, ezért próbáltam meg a FélBalaton-t, elég szenvedős lett a vége, ez volt a leghosszabb távom.

Hogyan készülsz a BácsKiskunUltra 50 kilométeres távjára?

- Az a tervem, hogy egyszerre készülök fel egy tri középtávra és a BácsKiskunUltra-ra, meglátjuk mi sül ki belőle. Lehet, hogy ez az edzéstervezés szentgrálja, de azért megpróbálom.

Mik az elvárások Magaddal szemben?

- Szeretném stabilan teljesíteni a távot, hogy élvezzem az utolsó 10 kilit is.

Sérülésmentes felkészülést kívánunk Neked is, Tomi!