Gyurcsán Gábor az 50 mérföldes versenyszám indulója

Egy egész különítmény érkezik a Mozaik Med csapatából, az ország szívébe, Kiskőrösre. Közöttük Gyurcsán Gábor, aki versenyünk leghosszabb távján, az 50 mérföldes versenyén indul el.
Nála érdeklődtünk ezúttal, ismerjétek meg Ti is versenyzőnket.

Hogy állsz a felkészüléssel?

- Szépen haladok. Valójában nekem az év egyik fő versenye a BácsKiskunUltra 50 mérföld, és mivel korábban a leghosszabb távon 65km volt (2x), ezért van bennem egy kis para. Az edzőmmel, Barát Gabival átbeszéltük még januárban, aztán abban maradtunk, hogy menjen a felkészülés és jó lesz az. Ebben a szeles-havas időben a hátam közepére kívánom néha az edzést, de csak eljön a tavasz. Bízom benne, hogy semmilyen egészségügyi probléma nem fog hátráltatni a felkészülés során, és simán legyűröm ezt a hátralévő 130-140 napot.

Keveset tudni rólad. Mióta futsz? Miért kezdtél el futni?

- Épp tegnap este beszélgettünk róla otthon, hogy már 2014 óta futok. Egész pontosan 2014 tavasza. Igazából fogyási céllal kezdtem el futni (előbb bringázni, de az nem jött be), mivel a súlyomhoz képest túl alacsony voltam. Előtte csak futni egy métert nem futottam, pedig korábban kosárlabdáztam, teremfociztam, fallabdáztam, igaz hobbi szinten, de mindig volt valami kis mozgás. Aztán jött az első 500 méter, majd másfél kilométer, amikor azt mondtam, hogy fusson az, aki lusta tévézni. De nem hagyott nyugodni a dolog, meg az a közel +20 kg túlsúly, szóval folytattam. Aztán egy bő fél év alatt a rendszeres futással -22kg-ot mutatott a mérleg, plusz szeptemberben lenyomtam az első “felesemet”. Aztán itt ragadtam. Sok-sok félmaraton, aztán már néhány maratonon is túl vagyok, és kicsit szintet szeretnék lépni. A végső állomás a 3 számjeggyel kezdő táv, de nem erőltetem, 42 éves leszek, sem fiatalabb, sem szebb nem leszek, de azért mindent meg fogok tenni, hátha egyszer összejön.

A “civil” életben mivel foglalkozol, és mióta vagy a Mozaik Med tagja?

- Egy informatikai vállalkozásom van, igazából 2004 óta ezzel foglalkozom. Emellett - és a futás mellett - 3 fiút terelgetünk feleségemmel, akiknek nagyon hálás vagyok, hogy ilyen szinten támogatják ezt a sok futással eltöltött órámat.
A Mozaik Meddel 2018-ban találkoztam (basszus, az már 5 éve). Az első találkozásunk azért jött össze, mert én egy ideje agyaltam azon, hogy valahogyan újra kellene Nyíregyházán utcai futóversenyt rendezni (talán 2015-ben volt az utolsó). És akkor egy közös ismerősünk javasolta, hogy beszéljek Bana Ricsivel, a Mozaik Med elnökével a dologról, mivel ők futnak minden hétvégén a Sóstói erdőben, hátha lesz közös találkozási pont. És lett is. Több is. 2020-ban megrendeztük az I. Nyíregyházi Futófesztivált, idén már a III-ra készülünk.

Visszatérve a futásra: a Tisza tavat már kétszer körbefutottad, 2021-ben és tavaly. Itt ugyan nem lesz tó, de ezúttal is egy kört kell futni. Ezúttal is nyáron van erre lehetőség. Hogyan bírod a meleget, hogyan készülsz a hőségre?

- Júliusban születtem, elvileg nyári gyerek vagyok. Hogy bírom? Utálom. Bízom benne, hogy sikerül a BKU-t elkerülnie a szokásos nyári legmelegebb napnak, mert a tavalyi UTT-met nagyon megkeserítette a hőség. Hogyan készülök rá? Sehogy. Illetve nyilván a felkészülés során próbálok majd délben futni, amikor tudok, meg amikor már meleg lesz. Az edzőm azt mondta, amikor nem akartam elindulni esőben, hogy cipő fel és indulás, mert nem tudhatod, hogy milyen idő lesz a versenyen. Eső, szél, hőség. Az időjáráson változtatni nem lehet, majd a BKU frissítőpontjain improvizálok valamit, ha nagy meleg lenne. De nem lesz, széééép, június végi idő lesz.

Milyen célokkal érkezel versenyünkre? Van-e bármilyen elvárásod magaddal szemben?

- Igen, egy célom van, tisztességesen végigmenni a távon. A napokban ránéztem a rajtlistára és láttam 1-2 olyan nevet, aminek láttán megkérdeztem, hogy van-e itt nekem keresnivalóm? Aztán meggyőztem magam, hogy naná. Egyrészt az edzéseket ezért csinálom, másrészt ahogy egy barátom évekkel ezelőtt mondta: valakinek utolsónak is kell lenni. Viccet félretéve, csak azzal foglalkozok, hogy a magam tempójában, szintidőn belül beérjek, aztán ha valami jobb eredmény esik ki belőle (magamhoz képest), akkor nagyon örülni fogok.

 Sikeres felkészülést kívánunk Neked!