Morovics Tamás is főpróbának futja versenyünket

Következő versenyzőnk Morovics Tamás Budapestről érkezik hozzánk, és a 80 km-es távon fog indulni.

Hol bukkantál versenyünkre, és végül miért döntöttél úgy, hogy nevezel is?

- Épp a 2023-as versenynaptáramat állítottam össze, amikor ráakadtam erre a versenyre. Főleg az időpontja miatt választottuk ki az edzőmmel, mert tökéletesen passzol az idei terveimhez.
Ez lesz a főpróba a Korinthosz 80 előtt. Meg valójában sosem futottam ezen a környéken, szeretném, kicsit közelebbről megismerni, lesz is rá 80 kilométerem.


Mióta futsz, és mióta készülsz ultra távokra?

- Amikor 25 év aktív labdarúgás után szögre akasztottam a focicsukát, kellett valami, ami kitölti az űrt az életemben, mert hiányzott a rendszeres mozgás. 2014 körül kezdtem el ismerkedni a futással, de ez még csak nagyon kezdetleges volt, pár száz kilométert futhattam le az egész évben. A 2016-os évtől szippantott teljesen magába ez a közeg. Ebben az évben már sikerült lefutnom az adott év kilométerének számát, és számos versenyen vettem részt. Az első ultratávú versenyem 2018-ban volt Kecskeméten, egy 6 órás verseny keretén belül sikerült 66 kilométert futni. Akkor jöttem rá, hogy a hosszabb távok jobban fekszenek nekem és nem csak fizikailag, de mentálisan is ki tudom magamból hozni a maximumot. Ilyenkor összezárva saját magammal sok mindenre megtalálom a megfelelő választ.

Azt láttuk a DUV-on, hogy egy szép eredményekben gazdag listád van. Melyik volt a leghosszabb távod, amit eddig futottál? Milyen nehézségekkel találkoztál a táv teljesítése során?

- Általában 50-80 kilométer közötti távokon versenyzem, úgy érzem ezek fekszenek nekem a legjobban. Hát az eddigi legnehezebb versenyem talán a Korinthosz 80 volt, ekkor még egyedül készültem, és sokkal kevesebbet is futottam. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű verseny, de mivel kicsit elfutottam az elejét, ezért ez megbosszulta magát, és a vége szenvedősre sikerült. Ennek ellenére sikerült 08:28:11 alatt teljesítenem. De valahogy maradt bennem akkor valami hiányérzet, pont ezért szeretnék idén visszamenni és megmutatni, hogy azóta sokat fejlődtem.

Hogyan készülsz a versenyekre? Edzővel vagy anélkül? Amennyiben edzővel, miért választottad ezt a módot?

- Volt időszak, hogy egyedül készültem. De úgy éreztem, hogy egy bizonyos szint eléréséhez már mindenképpen szükség van egy képzett edzőre, aki ezt tanulta. Formát tud időzíteni, tudja mikor milyen fajta edzéseket kell csinálnom ahhoz, hogy elérjem a céljaimat. Aki motivál és felkészít nemcsak fizikailag, de mentálisan is. Szerencsére Dr. Drabik Krisztina személyében sikerült megtalálnom a számomra legmegfelelőbb segítséget, aki ezt mind tudja. Amióta együtt dolgozunk nagyon sokat fejlődtem.

Van-e valamilyen álomverseny/álomcél, amit nagyon szeretnél elérni?

- Van egy nagy álmom, de ehhez türelem és alázat kell, nem megy egyik napról a másikra a megvalósítása. Mindig úgy állok csak a rajtvonalhoz, ha tudom, hogy mindent beleadtam a felkészülésbe és készen vagyok az adott táv lefutására. Pont ezért gondolom, hogy még pár év kell ahhoz, hogy nekivágjak a NAGY célom teljesítéséhez, ami nem más, mint a Balaton körbefutása. De úgy érzem, elég kitartó vagyok, hogy kövessem az álmaimat.